Sikeres Nyílt Nap a PKE-n

Az utóbbi évek legsikeresebb Nyílt Napját szervezte meg a Partiumi Keresztény Egyetem április 8-án az Iskola Másképp hetében.

Izgalmasra sikerült idén a PKE Nyílt Napja. A változatos, tanszékek által előkészített programok mellett, a szervezők számára külön kihívást jelentett a rossz időjáráshoz való alkalmazkodás is. A korábbi években ugyanis az egyetem ezen a napon a kollégium udvarán nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára, ahol minden szak saját standdal fogadta az ide érkező diákokat. Idén a standok az egyetem dísztermének előterében kerültek felállításra.

Reggel 10 órakor már nagyobb csapatokban kezdtek szállingózni a vendégek, megérkeztek az első buszok is, így a 10.30-tól kezdődő hivatalos megnyitón már több mint ötszáz csillogó szempár várta érdeklődéssel a PKE elnökének és rektorának köszöntőjét. Az elhangzott kedves, építő szavakat Tőkés László, EP-képviselő a PKE alapító elnöke és Dr. János Szabolcs rektor az egyetem történetéből felidézett momentumokkal egészítette ki, de szóba kerültek a jövőbeli tervek is. A Partiumi Keresztény Egyetem ugyanis a közelmúltban kezdett bele új székházának kivitelezésébe, amely többek között új, korszerűen felszerelt tantermeknek, a rektori hivatalnak és az egyetemi könyvtárnak is helyet ad majd.

A 44

A köszöntők mellett Sipos Emőke pr-referens rövid prezentációban beszélt az egyetem nyújtotta lehetőségekről, felhívva a figyelmet arra, hogy az egész nap során nyitva álló szakok standjainál és a programok által bővebben információkat szerezhet minden látogató az elhangzottakkal kapcsolatban.

A 14

A megnyitót követően mindenki hamar szétszéledt, hogy megkeresse az érdeklődésének megfelelő tevékenységeket. Sokan a standoknál kérdezősködtek, míg mások a regisztrációhoz kötött programokra iratkoztak föl. 11-15 óra között több mint 30 párhuzamosan zajló előadás, szakbemutató, interaktív játék és foglalkozás várta a résztvevőket.

A 11

A nyelv szakok főként interaktív foglalkozásokkal készültek, de a nyílt nap keretén belül került sor a Német szak által korábban meghirdetett Idole der deutschen Kultur tanulmányi verseny döntőjére is. A versenyek iránt érdeklődők ezen kívül ellátogathattak a Művészeti Kar által a közelmúltban meghirdetett Ritmusra hangolva c. művészeti kreativitás verseny ismertetőjére is, ahol a tanszék képviselője részletesen ismertette a pályázati felhívást.

A versenyek és játékok sorának ezzel még nem volt vége, hiszen a Zenepedagógia szak is zenei játékra invitálta a nyílt napra látogatókat, akárcsak a Szociológia és Szociális munka szakok, amelyek foglalkozásain nyitottságra és kreativitásra is szükség volt, hiszen a jövő számára kitalált trükkös üzenetek megfogalmazására kérték fel a programban résztvevőket.

A 60

A Tanítóképző szak is sokat készült az eseményre, hiszen mire a vendégek megérkeztek, már többszáz színes pillangó díszítette az egyetemet. A tanítóképzősök a tavaly nagy sikernek örvendett Okosabb vagy mint egy negyedikes? c. program folytatását szervezték meg Okosabb vagy mint egy ötödikes? címmel.

A 23

A Filozófia szak programjaira látogatók sem unatkoztak, hiszen a három óra alatt mintegy 6 foglalkozással készültek az oktatók: Master mind – logikai játékok, „ My craft” és a filozófia, avagy „barkácsoljunk együtt” és Mémkertészet címmel.

A Közgazdaságtan szakok programjaira ellátogatóknak nehéz dolguk volt a választásban, hiszen párhuzamosan több különböző helyszínen is készültek a szak képviselői arra, hogy játékos ízelítőt nyújtsanak a szakokon oktatott témákból. Az egyik legnépszerűbb játék az Okos Facebook-os c. foglalkozás volt, de a Közgáz activity-re, a Marketing illúziók c. előadásra és a Szenzációs recepciós játékra is voltak szép számmal jelentkezők.

A 167

Akik kevésbé interaktív módon szerették volna eltölteni napjukat, beülhettek a Díszteremben berendezett vetítésére, ahol a Képzőművészet Tanszék volt hallgatóinak animációiból tekinthettek meg egy válogatást. Ezzel egyidőben az egyetemi lelkész kávéra, teára invitált mindenkit, aki kíváncsi volt arra, mi is egy egyetemi lelkész feladata, és milyen hitéleti és ifjúsági programokban vehet részt egy PKE-s egyetemista.

A külföldi csereprogramokról is szó esett. Ardelean Tímea Erasmus koordinátor ismertette azokat a lehetőségeket, amelyek mindenki előtt nyitva állnak, akik külföldön szeretnék cserediákként töltei tanulmányi idejük egy részét.

Idén nem csak jelenlegi hallgatók osztották meg tapasztalataikat az egyetemről, hanem az Alumni központnak köszönhetően öregdiákokat is visszahívott az egyetem, hogy meséljenek pályakezdési tapasztalataikról. A Gyere vissza és mesélj! mini egy kvízzel zárult, ahol a diákok számos pályakezdéssel és egyetemmel kapcsolatos alapkifejezést górcső alá vettek.

A 172

A Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED) sem maradt ki a sorból, hiszen bár jelenleg az egyetemisták vakáción vannak, egy lelkes csapat mégis nem csak résztvevőként, de társszervezőként is folyamatosan segítséget nyújtott az egész napos program lebonyolításában.

Amíg a diákok információkat és élményeket gyűjtögettek, a velük érkező kísérő tanárok sem unatkoztak, hiszen a “tanári szobában” építő jellegű szakmai megbeszélésekre került sor egy kávé mellett az egyetem oktatóinak és vezetőségének részvételével.

A kimerült, de vidám diákarcok azt bizonyították, hogy mindenki kellemes élményekkel és “zöldebben” tért haza, hiszen a standoknál és a programok során az élelmesebb látogatók PKE-s ajándékokat is begyűjthettek.

A 194

A nap során az egyetem vendégei voltak többek között a Károlyi Elméleti Líceum, az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium, a Zilahi Wesselényi Református Kollégium, a Zilahi Pedagógiai Líceum, a margittai Horváth János Elméleti Líceum, a szalontai Arany János Elméleti Líceum, és a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai és tanárai, de a nagyváradi líceumokból is sokan érkeztek: a Mihai Eminescu Főgimnázium, az Ady Endre Líceum,a Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium, a Szent László Gimnázium, az Andrei Saguna Műszaki Kollégium és az Aurel Lazăr Líceum is képviseltette magát. A felsorolt iskolák mellett egyéni érdeklődőként több csoport is érkezett a környező települések iskoláiból, és Magyarországról is.

Mégtöbb kép a PKE Nyílt Napjáról ITT.

A 153 A 195 A 01 A 167 A 41 A 14

forrás: www.partium.ro