Nagyváradi állatkert

A nagyváradi állatkert számomra nagyon sokat jelent. Még mielőtt jelentkeztem volna a Partiumi Keresztény Egyetemre, a családommal majdnem minden évben eljöttünk Aradról, csak azért, hogy újra és újra felfedezhessük. Emlékszem, hogy legelőször, amikor elhoztak, körülbelül öt éves lehettem. Otthon mindannyian szeretjük az állatokat, ezért nem is volt kérdés, hogy az elkövetkezendő években is meglátogatjuk-e vagy sem. Akárhányszor ellátogattunk oda, éreztem az egész testemen átáramló energiát és boldogságot. Rengeteg emlék fűz hozzá: a nevetések, a családommal együtt töltött idő, az állatok etetése és minden, ami abban a két-három órában történt, amíg ott voltunk. Sosem siettünk, igyekeztünk mindent meglesni, nehogy bármiről is lemaradjunk. Bár a hazafelé induló vonatot mindig el kellett érnünk, nem hagytuk el az állatkert területét egészen addig, ameddig nem láttunk mindent.

Emlékszem, hogy a szüleim mindig sokat vártak rám, amikor a medvékhez értünk, mert én addig el nem mozdultam onnan, amíg azok ki nem másztak a helyükről, és nem láttam őket. Volt, amikor sikerrel jártam, de volt, amikor sajnos nem láthattam őket. Idén is jártam az állatkertben, és ugyancsak nagyon sok élménnyel gazdagodtam, amelyeket valószínűleg nem felejtek el. A kedvenc állataim mind közül a szurikáták voltak évekig, nem is gondoltam, hogy ez valaha megváltozik, viszont most, amikor utoljára ott jártam, megtörtént a számomra hihetetlen: sarki farkasokkal bővül az állatkert. Félve léptem közelebb ketrecükhöz, nem tudtam, hogy milyen a természetük, de amikor megpillantottam őket, nagyon meglepődtem, mennyire gyönyörű teremtmények. Tudtam, hogy minden állatnak megvan a rokonszenves oldala is, nem csak a vadóc, viszont bennük nem voltam biztos. Meglepő volt, hogy amint odaléptem, aranyosan elkezdtek vonyítani és felugrálni, mert annyira örültek az embereknek. Nagy élmény volt.

A nagyváradi állatkertet 1960-ban alapították. Azóta többször felújították, bővítették, jelenleg játszótér és szuvenírbolt is megtalálható az állatkert területén. A létesítményt mostanra az ország egyik legmodernebb állatkertjének mondhatjuk. A város központjához igencsak közel helyezkedik el. Akárhova is fog sodorni a sors, egyben biztos vagyok: ha tehetem, a nagyváradi állatkertet gyakran meg fogom látogatni!

Írta: Andó Viktória

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás