Bunyitai liget

A Liget, ahogy a helyiek emlegetik, egy mindenki számára kellemesen kialakított zöldövezet, kicsinyeknek és nagyoknak egyaránt: tele van fákkal és sétányokkal, dús növényzettel és padokkal, melyeken megpihenhetsz és lazíthatsz. Több sportpályát is kialakítottak a park területén, melyek a kikapcsolódást és testmozgást szolgálják. Az minifutball-pályák kosárlabdapályaként is szolgálnak, de röplabdázásra is alkalmasak.

A parkban nemrég új kosárlabdapálya is épült, mely polipropilén játékfelülettel rendelkezik, így esőzéskor elvezeti a csapadékot. A játékfelület speciális anyaga ráadásul tompítja az esések erejét. A pálya szabványos méretű, játékfelülete 15/28 méter, a teljes játékfelület pedig 19/35 méter. A park körül kialakított, körülbelül két kilométer hosszúságú kocogó-pálya igen népszerű a fogyni vágyók körében, illetve azok között, akik odafigyelnek az egészségükre.

Kellemes elhelyezésben találhatók a pingpongasztalok, ahol az asztalitenisz-kedvelőkisebb társaságok remekül eltölthetik szabadidejüket. Mások szívesen használják azokat a tornaszereket, amelyek nagyon hasonlítanak a fizetett edzőtermekben találhatókhoz, viszont itt ingyenesen használhatók.

A park egy része úgy van kialakítva, hogy ott a gördeszkázók kedvükre ugrabugrálhatnak, különböző trükköket gyakorolhatnak, vagy begyakorlott mutatványokkal kápráztathatják el környezetüket. Ugyanezt a pályát használják a görkorcsolyások is. Délutánonként egy fiatalember önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül megmutatja ez érdeklődőknek a görkorcsolyázás alapjait. Láttam már BMX-biciklivel gyakorló fiatalokat is a pályán, akik esetenként még versenyeztek is egymás között.

A hagyományos méretű biciklivel rendelkező fiatalok szívesen látogatják a parknak azt a részét, ahol olyan pályát alakítottak ki, hogy váltakozó terepviszonyokon tudjanak kerékpározni: például a hullámos rész, mely rajzfilmbe illő élményeket okoz, vagy az a terület, ahol a fékezéses kicsúszásokat (driftelést) lehet bemutatni a bámészkodóknak.

A kisbabás szülők szívesen viszik gyermekeiket a ligetbe, a fák árnya, a virágok kellemes illata, a jó levegő és természetesen a biztonságosan kialakított játszótér hintái, homokozói miatt.

Írta: Kabai Ben

Képek: Orosz Tamás, Petrus Tamás

 

liget 1 liget 2 liget 3 liget 4 liget 5 liget 6 liget 7 liget 8 liget 9 liget 10 liget 11 liget 12